--

Steg din bøf perfekt

Det kan være vanskeligt at stege en bøf perfekt, for bare små ting, der ikke overholdes i forbindelse med stegningen gør en stor forskel. Og der er samtidig flere ting, der har stor indflydelse på, om din bøf bliver perfekt.

Det hele starter med panden, du vil stege på.

Panden
Det er nødvendigt med en god pande, for hvis du bruger en billig tynd pande, der ikke kan holde på varmen, så får du aldrig den stegeskorpe på kødet, som man skal have. En god pande er derfor en tykbundet pande, der kan holde på varmen, og som kan tåle at blive varmet godt op. Her på ABAshop.dk har vi et flot udvalg af kvalitetspander, som vil egne sig perfekt til formålet.  

Stegning af bøffen
Sæt panden over på god varme, svarende til 5 ud 6 på komfuret, eller måske endda helt op på fuldt blus. Kom gerne lidt olie på panden, når du skal lave stegeskorpen. Det skal være olie, fordi det kan tåle en højere varme end smør.

Kom bøffen på den rygende varme pande, og tryk bøffen ned mod panden med en paletkniv, så bøffen får stegeskorpe på hele den ene overflade. Efter cirka et minut vender du bøffen, og presser også hele den anden side ned mod panden med paletten. Husk, når du vender bøffen, at du IKKE må bruge en stegegaffel eller lignende skarpt, for så prikker du hul i bøffen, og saften løber ud. Og hele idéen med den stegeskorpe, du lige har lavet, er netop at holde saften inde i bøffen. Når du har brunet bøffen på begge sider, skruer du ned på 3-4 stykker ud af 6 på komfuret, så bøffen kan stege stille og roligt videre. Du kan med fordel supplere olien på panden med smør for at få den gode smag fra brunet smør. Og du kan roligt stege i rigeligt med fedtstof, da der kun er cirka 2 gram af fedtstoffet, der vil hænge ved bøffen, når du tager den af panden.

Hvor længe skal bøffen stege
Hvor længe bøffen skal stege afhænger af tykkelsen på kødet, hvilket kød det drejer sig om - og ikke mindst om du vil have din bøf rød, medium eller gennemstegt.

Der er dog nogle tommelfingerregler, der passer på det meste kød, og som du med fordel kan følge:

Bøffen bør være mindst 2 cm i tykkelsen, ellers er den meget svær at stege mør og ikke tør.

Stegetiderne for forskellige tilberedninger er:

Rød: 4-5 minutter

Medium: 6-7 minutter

Gennemstegt: 8-9 minutter

Dette er stegetiden i alt, og det er vigtigt, at den bliver overholdt nøjagtigt, for som det kan ses, er der ikke stor forskel på at få en rød bøf og en gennemstegt bøf.

Husk at lade bøffen hvile efterfølgende. Som en god tommelfingerregel, skal bøffen minimum hvile lige så længe, som den har været på panden.

Please wait
X